Adam Lambert Vs Freddie Mercury

Adam Lambert Vs Freddie Mercury

De kaartjes voor de nieuwe Queen-show zaten al bijna een jaar lang een gat in onze zak te branden. Niet volledig onverwacht kregen we in maart te horen dat ze alsnog de tour een jaar moesten uitstellen. Om het lange wachten tussen de annulatie en de nieuwe datum voor de tour te verzachten, bracht Queen een live-album uit. Na onder meer ‘Live Killers’ uit 1979 en ‘Live at Wembley ’86’ hebben ze nu ‘Live around the world’ uitgebracht. Het allergrootste verschil is natuurlijk dat Freddie niet meer meezingt op dit album. Hun nieuwe zanger, Adam Lambert, laat hier even horen wat hij in z’n mars heeft. Bestaat er een moeilijkere taak dan de grote schoenen van Freddie vullen! Overal zie je filmpjes en opinies verschijnen die Adam met Freddie vergelijken. Ik vind het geen eerlijke wedstrijd, want het is echt als appels met peren vergelijken. Daarnaast mag er ook absoluut niks slecht over Freddie gezegd worden of je bent een godslasteraar! ‘Adam Lambert Vs Freddie Mercury’ kan onmogelijk tot een objectieve conclusie komen. Ik beluisterde het live-album aandachtig en geef in deze blog graag mee waarom ze allebei als verliezer én als winnaar uit zo’n vergelijking komen.

Who the heck is Adam Lambert?

De wereld leerde Adam Lambert kennen door zijn deelname aan American Idol in 2009. Hoewel hij pas in de finale voor het eerst in contact zou komen met Brian May en Roger Taylor, zong hij in zijn eerste auditie ‘Bohemian Rhapsody’. Heel toevallig, maar de keuze van deze song bleek van ontzettend groot belang voor zijn toekomst bij Queen. Door Queens legendarische hit te kiezen, kregen Brian en Roger ontzettend veel berichten van fans en vrienden over Adam. Brian May bekeek de auditie en was onmiddellijk onder de indruk van deze jonge performer. Zonder elkaar te kennen begon er onmiddellijk een connectie te groeien. In de docu ‘The show must go on’ vertelt Brian over hun kennismaking tijdens de finale van American Idol. “Hoewel we met twee ongelofelijke zangers op het podium stonden, was de chemistry tussen ons en Adam onmiskenbaar” volgens May. Hoewel Adam Lambert op de valreep naast de titel van American Idol 2009 greep, was zijn lied nog niet uitgezongen.

Twee jaar later bleken Adam Lambert en Queen op dezelfde award show in Belfast uitgenodigd als muzikale gast. Onmiddellijk werd het idee opgeworpen om samen enkele songs te doen. Beide partijen waren heel enthousiast over de samenwerking! Na enkele repetities en samen op te treden op de award show hadden ze nog geen zin om er een punt achter te zetten. En zo begon de fantastische samenwerking ‘Queen + Adam Lambert’.

Is Adam de nieuwe Freddie?

ABSOLUUT NIET! Dat is ook nooit de bedoeling geweest van Queen of Adam Lambert. Zelfs door de naam ‘Queen + Adam Lambert’ wordt ook héél duidelijk aangegeven dat dit geen nieuwe Queen-formatie is. Dit is de oude Queen die jammer genoeg zonder Freddie verder moet en daardoor een andere zanger meebrengt.
Adam steekt het niet onder stoelen of banken dat hij een grote fan is van Mercury. Freddie inspireerde Adam als vocalist en als performer. Ook in z’n persoonlijk leven is Freddie een groot voorbeeld. Freddie wordt door veel mensen uit de LGBTQ-gemeenschap als pionier gezien. In de jaren 80 was het nog steeds niet vanzelfsprekend om voor je geaardheid uit te komen. Zeker niet als je zo duidelijk in de schijnwerpers stond als de leden van Queen. Adam haalde reeds in meerdere interviews aan dat Freddie ook voor hem een voorbeeld is in het open en eerlijk zijn over zichzelf. 

Mocht Queen een ‘nieuwe Freddie’ als frontman willen nemen, dan hadden ze makkelijk Marc Martel kunnen vragen. Marc zingt bij ‘Queen Extravaganza’, een Queen-coverband opgericht door May en Taylor zelf. Marc Martel werd bijvoorbeeld ingeschakeld om sommige stukken te zingen in de biopic ‘Bohemian Rhapsody’, omdat de stem ontzettend lijkt op die van Freddie.
Het zou echter zelfmoord zijn als band om te proberen een ‘nieuwe Freddie’ in Queen te zetten. Niemand kan en wil Freddie vervangen. Hij is gewoon onvervangbaar. Daarom hebben Brian en Roger er heel goed aan gedaan om een zanger als Adam aan het team toe te voegen.

Lambert staat behoorlijk ver aan de andere kant van het rockspectrum als zanger om zeker niet in het vaarwater van Freddie als zanger te komen. Adam Lambert is een ontzettend grote performer. Hoewel hij soms zenuwachtig of onrustig zou zijn door de verscheidene factoren die gepaard gaan met live optreden, zal je het nooit aan hem zien. Hij is één brok zelfvertrouwen en energie.

Het feit dat Adam ook een homo is zal zéker niet doorslaggevend geweest zijn, maar is in mijn ogen ook een fantastisch aspect aan deze zanger. Door een flamboyant personage vooraan te zetten, vervalt de band niet in een soort grijs karakter waar bands als AC/DC, ZZ Top en andere van de oudere garde wel in vallen. Door zijn uitgesproken kledijkeuzes, jonge energie en leeftijd blijft deze band met 70+’ers toch nog fris en jong. Zo blijven ze ook aantrekkelijk bij de jongere generaties. 
Dit past ook gewoon perfect bij het imago van Queen voor hun samenwerking met Adam. Freddie was allerminst verlegen om een flamboyante kostuumkeuze. Lees er meer over in onze blog over Freddie Mercury’s kledij – het stijlicoon.

Adam Lambert Vs Freddie Mercury

Je kan online honderden video’s vinden die de twee zangers vergelijken met elkaar. Zoals ik echter in de intro al zei is dit compleet nutteloos. Beide zangers staan als vocalist zo ver uit elkaar dat ze amper met elkaar te vergelijken zijn. Je kan beter een vergelijking maken tussen Adam en Kelly Clarkson. Of Freddie laten duelleren met een Robert Plant. Dan is er nog ergens zangtechnisch een vergelijking te maken, maar Adam en Freddie zijn gewoon leeuwen uit compleet andere nesten.
Zowel Freddie als Adam kunnen makkelijk als winnaar of verliezer uit een vergelijking komen. Het hangt allemaal af van wat jou het meest aanspreekt in een zanger. Het zou niet eerlijk zijn om een blog te schrijven met de titel ‘Adam Lambert Vs Freddie Mercury’ en dan weigeren om een vergelijking te maken. Dus hier alsnog een kleine vergelijking. 

Zangtechnisch

Als we de vergelijking zouden maken op basis van zangtechniek, moeten we eerst het onderscheid maken tussen de twee stijlen. Adam zingt alles squeaky clean. Hij heeft duidelijk een achtergrond als musicalzanger en dat uit zich in een heel frisse, klare en dramatische sound. Freddie was duidelijk een ongeleid rockprojectiel. Als je acapellaversies beluistert van Freddie’s opnames, dan hoor je zelden noten die geen korel hebben. Je mag zo’n effect nog zo goed uitvoeren, het eist z’n tol. Als je dit niet helemaal juist uitvoert, dan krijg je heel snel te maken met stemproblemen. Dat was jammer genoeg het probleem bij Freddie die de juiste emotie veel belangrijker vond dan zangtechnisch alles juist zingen.

Persoonlijk ben ik voor rockmuziek meer fan van Freddie’s stijl. Bij Adam klinkt het allemaal net iets te proper om de juiste rock feel in de songs te leggen. Los daarvan gaat de medaille voor de beste zangtechniek duidelijk naar Adam Lambert. Hij zingt de songs met een gemak dat een veel groter bereik verraadt. Soms speelt hij zelfs met de zanglijnen waar Freddie moeilijkheden mee had door er nog wat hogere noten in te gooien. Freddie’s stem sloeg al snel over op de hoge noten. Om dat te verbergen zong Roger Taylor de hoge zanglijnen vaak met Freddie mee. Dat heeft Adam helemaal niet nodig. De keerzijde is wel dat je het gevoel hebt dat je soms naar musicalversies van de Queen songs aan ’t luisteren bent.

Stage persona

Where to begin?! Ze zijn allebei ongelofelijke performers op het podium. Adam Lambert oogt heel zelfzeker en heeft behoorlijk wat androgyne trekken in z’n bewegingen. Hij weet echter perfect de balans in evenwicht te houden. Hij wordt niet vrouwelijk of super macho. Een heel moeilijke, maar volgens mij héél geslaagde uitvoering van waar hij naar mikt.  
Freddie heeft zich in z’n loopbaan enorm ontwikkeld. Dat deed hij vocaal, maar zeker ook in z’n stage performance. In het begin zag je ook enorm het androgyne in zijn bewegingen en stemkleur. Maar als je optredens als ‘A night at the Odeon’ vergelijkt met ‘Wembley ‘86’, dan zie je twee compleet verschillende mensen op het podium staan. De Freddie uit de 80’s was veel meer macho en de vrouwelijke toets was bijna volledig verdwenen. Desondanks blijft hij heel uniek in z’n performance. We zien bijna de perfect symbiose van een vinnige bokser en een sierlijke balletdanser.
Ik kan hier geen winnaar benoemen. Dit is te persoonlijk. Ik geef ze dus graag allebei een punt!
Als je met zo veel ballen een publiek van duizenden de baas kan en geen druppeltje angst uitzweet, dan ben je gewoon meester in je vak. Laat dat nu absoluut gelden voor deze twee reuzen!

Check onderstaande video om te weten te komen wat Freddie zelf denkt van z’n stage persona.

Emotie

Komt ‘ie! Zoals ik al schreef in het stukje over de zangtechniek is ‘zang’ een mes dat snijdt aan twee kanten. Je hebt ‘aandacht voor het zangtechnische’ aan de ene kant en ‘emotioneel verhalen vertellen’ aan de andere kant. Als je té zangtechnisch te werk gaat, verlies je vaak aan emotie. Als je natuurlijk te ver gaat in die emotie, lijdt je zangtechniek daar onder en vraagt het publiek zich af of je het einde van je nummer wel zal halen. Bijgevolg zijn ze niet meer bezig met het verhaal dat je vertelt, maar met een angst voor de zanger. Het is vergelijkbaar met een slechte acteur die je constant uit het verhaal haalt. 
Ik kan liedjes laten horen waar je zangtechnisch niks op aan te merken hebt; de perfectie nabij! Heel kundig, maar het raakt me niet. Het heeft bijna te weinig menselijkheid. Aan de andere kant ken ik veel uitvoeringen van zangers die het ver van zangtechnisch perfect hebben gezongen, maar waarvan elke noot recht naar m’n hart ging. Dan heb je natuurlijk de mensen die het perfect kunnen balanceren en daar zitten de absolute unieke uitvoeringen. Er bestaan geen zangers die het altijd zo kunnen. Er bestaan wel zangers die het eens en misschien zelfs een paar keer kunnen in hun carrière, maar het is zo zeldzaam.

Genoeg introductie! Hoe zit het met Adam en Freddie?
Ik moet er niet te veel woorden aan hangen, daar ik het eigenlijk al heb weggeven in de eerste vergelijking. Daar waar de medaille voor zangtechniek naar Adam ging, moet de medaille voor emotie naar Freddie gaan. Mercury offert, meer dan goed voor hem is, z’n techniek op om de juiste emotie te kunnen geven in een performance. Mede daardoor is hij de iconische zanger waar iedereen zo van houdt. Begrijp me niet verkeerd! Adam Lambert kan ongelofelijk emotioneel en prachtig een verhaal vertellen, maar het zal nooit zo raken als bij Freddie. Bij Freddie kan je soms de pijn letterlijk voelen in je eigen lichaam. Doordat Adam alles heel clean zingt, krijg ik te snel een afgelikt gevoel waardoor de rauwe energie soms een beetje verloren gaat. Ik kan hier nog 17 pagina’s volschrijven over waarom Freddie zo’n fantastische medium is voor een emotionele reis, maar daar heeft niemand boodschap aan.
Deze is voor Freddie!

Energie

Ten slotte zijn we bij energie toegekomen. Dit heeft natuurlijk ook heel veel met persoonlijke smaak te maken. Niemand kan echter ontkennen dat zowel Adam als Freddie energie hebben voor duizend man. Freddie uit het meer in zijn fysieke voorkomen. Hij loopt het hele podium af, trapjes op, paaldansen met de stelling, trappen af, boksen, schoppen, draaien, trapjes op,…

Adam laat het dan weer meer zien in zijn bijna gevaarlijke look en attitude. Bovenal hoor je gewoon een geluid uit Adams lichaam komen dat bijna bovenmenselijk is. Dynamite with a laser beam! Bij geen van beiden vrees je ooit dat ze er bijna door zitten. Integendeel, je zou denken dat ze na een optreden het gewoon nog zouden kunnen overdoen. 
Daarin huist voor mij het bijna goddelijke van beide zangers. Ze lijken alles te geven wat ze hebben en zijn onvermoeibaar. Werkelijk twee reuzen om naar op te kijken.

Wie is hier de echte winnaar? Dat zijn wij! Wij mogen die giganten bekijken en beluisteren. Wij mogen genieten van elke noot en elke uithaal. De prachtige kostuums en de stijlvolle manier waarop ze zich voortbewegen. 
Ik laat het best hierbij of ik sticht nog een religie rond deze heren.

Wil je meer te weten komen over Mother Mercury? Dan kan je onze home page hier bezoeken of om volledig up to date te blijven volg je best de Facebook-pagina en het Instagram-account.

Auteur: S.V.P.
© Mother Mercury 2023

Privacy Policy
Cookie Policy


Website by creativz.be

Cookies

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.  Lees hier onze Cookie Policy.